27 Ekim 2009 Salı

ERKEK TİPİ SAÇ DÖKÜLMESİ

Saçıma Neler Oluyor?

Erkek Tipi Saç Dökülmesi erkeklerdeki en yaygın saç dökülmesi tipidir. Erkek tipi saç dökülmesinde başınızın tepe kısmındaki ve şakaklardaki saçlarınız cılızlaşmaya başlar. Zaman geçtikçe şakaklardaki saçlar daha da geriler, sadece başın ön kısmın ortasında saç kalır ve tepe kısmında giderek daha da kelleşen bir bölge ortaya çıkar.

Daha sonra başın ön ve tepe kısımlarında saçların döküldüğü bölgeler yan yana gelir ve başın tepe kısmı iyice kelleşir. En sonunda tek geriye kalan başın yan taraflarında ve arkasında kalan saç sınırıdır.

Erkek tipi saç dökülmesi birçok erkek için istenmeyen ve stresli bir deneyimdir.

Bu durum, bazı erkeklerde yirmili yaşların başında ortaya çıkar.

Erkek tipi saç dökülmesi (androgenetik alopesi) 25 yaşına kadar erkeklerin %25 'ini, 40 yaşına kadar %40'ını, 50 yaşına kadar %50'sini etkileyen ve erkeklerde en sık rastlanan saç dökülmesi tipidir.
Neden? Suçlu Genler!
Erkek tipi saç dökülmesi genellikle kalıtımsaldır ve birçok erkek için gerçek bir endişe kaynağıdır.

Erkek bu özelliği annesinin ve babasının soy ağacındaki bireylerden alır. Eğer genetik olarak saçınızı kaybetmeye programlandıysanız ve saç kaybınız için hiçbir şey yapamıyorsanız uzun dönemde saçınızı koruma şansınız çok azdır.

Erkek tipi saç dökülmesi normal saç döngüsünün dışında bir durumdur. Androgenetik alopesi, adından da anlaşılacağı üzere genetik nedene bağlıdır.

Siz Sınıflamada Hangi Seviyedesiniz? Neyi Bekliyorsunuz?


  1. Saç dökülmesininde en şanslı dönemdesiniz.
  2. Saç dökülmesini önlemek için hala şansınız devam ediyor.
  3. Saç dökülmesini önlemek için elinizi çabuk tutmalısınız.
  4. Saç dökülmesini önlemek için endişelenmekten başka bir şey yapmalısınız.
  5. Saç dökülmesini önlemek için vakit çok geç demeyin.
  6. Cerrahi tedaviler dışında, saç dökülmesini önlemek için dönüşü olmayan bir noktadasınız.
  7. Cerrahi tedaviler dışında, saç dökülmesini önlemek için dönüşü olmayan bir noktadasınız.
DHT: "Kötü" Testosteron

DHT vücuttaki pek çok erkeklik hormonundan biridir. DHT bir erkeğin yaşamının erken dönemindeki gelişim aşamalarında önemlidir; ancak, erkekler yaşlandıkça saç dökülmesinin nedeni haline gelmeye başlar. DHT saç folikülünü gözle görülebilir saç üretemeyecek şekilde küçültür.

DHT erkek tipi saç dökülmesinde önemli bir rol oynar.

DHT 'nin Olusumu

DHT'nin saç folikülüne etkisi

Erkek tipi saç dökülmesi DHT (dihidrotestosteron)'un kıl foliküllerine olan aktivitesinden kaynaklanmaktadır.
İnsan saçı normalde büyüme, dökülme ve yeniden büyümeyi içeren bir döngüyü izler. Ancak artmış DHT düzeylerinin büyüme evresinin kısalmasına ve saçın dökülmesi için gereken sürenin kısalmasına katkıda bulunduğu düşünülmektedir, . Bu durum saçların cılızlaşmalarına yol açar.
DHT'nin katkısının olduğu durumlar;
  • Saçın büyüme evresinin kısalması
  • Saç foliküllerinin ilerleyen minyatürizasyanu
  • Terminal saç sayısında azalma
*DHT: Dihidrotestosteron

Tedavisi :

Erken dönemde Türkiye'de kullanılabilecek birçok preperat bulunmakta . Bunlardan sadece iki tanesi Sağlık Bakanlığından onaylı ( Minoxidil ve Finasteride ) , diğer ürünler ise tarım bakanlığı onaylı ürünler.

Erken dönemde MİNOXİDİL kullanımı ( Erkeler için genelde 50 mg/ml formu kullanılmakta. ) etkin bir yöntem. Uygulama sabah akşam açık bölgeye 5 puf masaj yapılarak yedirilmekte. Renksiz ve kokusuz olduğu için günlük hayatta çok etkisi yok. Bununla birlikte ıslak saça uygulanmaması gerekmekte. Minoxidil ıslak deriye uygulanması etkinliğini düşürmektedir. Minoxidil uygulaması sonrasında vellus dediğimiz ayva türlerinde ve cansız saçlarda ilk 1 - 1,5 ay dökülmeler görülebilir. Bu gayet doğaldır. Eğer dökülmeler uzun sürerse hekime danışılmalıdır.

Minoxidil Türkiye' de bulunmaktadır. Bu ürünün iki markasıda 60 ml. dir. Bu bir aylık tedaviye denk gelmektedir. Uygulamadan 3 ay sonra açık bölgelerde kapanmalar gözükmeye başlar. Bu psikolojik olarak destek verir. Uygulama aralıksız devam etmesi önerilen bir uygulamadır.

Bunun yanında Finasteride kullanımı SADECE erkeklerdedir. Kadınlarda X kategorisinde olan bir ilaçdır. 5 mg. formu erkeklerde prostat tedavisinde kullanılmakta iken görülen bir yan etki , ki bu etki saç çıkartmayı desteklemektir , bu ilacın 1 mg. lık formunun saç büyüme uyarıcısı olarak kullanılmasını sağlamıştır. Günde 1 tabler suyla alınır. Kullanımıda bu şekildedir. Etki mekanizması ise DHT nin oluşumunu engelleyerek gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumlarınız Edebi Muaşere Kanunları Çerçevesinde Olursa Seviniriz.