8 Ekim 2009 Perşembe

ATOPİK DERMATİT ( Çocuk Egzaması )

Atopik Dermatit :

“Çocuklarda atopik dermatit”, çocukluk çağı egzeması diye de adlandırılan alerjik deri hastalığıdır. Bu egzema erişkinlerden tamamen farklıdır. Çocukların % 0.5-3' ünde görülen bu rahatsızlık için en yüksek risk anne başta olmak üzere ailede alerjik hastalık olmasıdır. Çocuklarda atopik dermatitin en önemli özelliği bu hastalığın bulgularının sadece deri ile sınırlı olmaması, astım ve alerjik rinit (bahar alerjisi) diğer alerjik hastalıklar için yatkınlık yaratmasıdır. Hayatın ileri dönemlerinde deri bulguları geçse de iyi tedavi edilmemiş ve uygun izlenmemiş bir atopik dermatitli bu çocukda diğer alerjik hastalıkların devam riski yüksektir.

atopik dermatit
atopic dermatit

Bulgular


Bulguları en sık 6 ay ila 2 yaş arasında çıkar. Özellikle yüzde başlayıp, eklem yerlerinde, kulak arkasında ve gövdede de beliren kaşıntılı, kuru, kırmızı lezyonlar tipikdir. Çocuk gece uykusunda bile kaşınır. Bu nedenle uykusu bozulur ve gündüz çok huzursuzdurlar. Hatta gece tam uyuyamayan çocuğun büyümesi bile etkilenir. Genellikle beyaz tenlidirler. Ciltleri enfeksiyona son derece eğilimlidir. Normale göre daha yüksek sıklıkta inek sütü ve diğer gıda alerjileri saptanabilir. Bu nedenle bazı aileler bu hastalığı süt alerjisi olarak bilirler.

Teşhiş


Deneyimli bir çocuk alerji uzamnınca yapılacak iyi bir muayene ile elde edilecek bulgular teşhis için hemen hemen yeterlidir. Ancak şüpheli durumlarda serum IgE, spesifik-IgE gibi kan testleri, hatta çok nadiren deri biyopsisi yapılabilir.

Tedavi


Hastalığın en önemli tedavisi bulguların görüldüğü deri üzerinde yapılır. Ancak bilindiği gibi tedavi verilecek olan deri son derece hassas, büyüyen ve ciddi hasara yol açılabilecek olan bebek derisidir. Bu nedenle tedavi bir çocuk alerji uzmanınca planlanmalı ve takip edilmelidir. Tedavi de en önemli nokta bir an önce kuruluğu gidermek, kaşıntıyı önlemek ve lezyonların kaybolmasını sağlamaktır. Bu nedenle hastalığın ağırlığı ve cildin özelliğine uygun nemlendiriciler, bakım kremleri verilir. Buna ilave olarak yine yukarıda ki özelliklere uygun olarak kortizonlu yada kortizonsuz alerji kremleri uygulanır. Lezyonlar geçinceye kadar kaşıntı ağızdan verilecek YAŞ İÇİN UYGUN alerji şurupları ile giderilir.


Eğer hastanın inek sütü veya bir başka gıdaya alerjisi saptandı ise bu gıda mutlaka diyetinden çıkarılmalıdır. Ancak bunu mutlaka çocuk alerji uzmanı yapmalıdır. Aksi takdirde çocukda çok ciddi gelişme geriliklerine yol açılabilir.

Hastalığın Gidişi


Atopik dermatitli çocuk iyi tedavi edildiği takdirde bulgulara kolayca hakim olunur. İdame tedavisi sağlanabilir. Sıklılkla 3-5 yaş arasında çoğu olgu düzelir. Az bir kısmında ve sıklıkla ağır olgularda bulgular devam eder. Eğer iyi tedavi edilmezse bu sıklık artar.

ÖKSÜRÜK

Öksürük Nedir ?

Öksürük solunum yolu hastalıklarında en sık görülen belirtilerden biridir. Solunum yollarına giren yabancı cisimleri ya da içeride oluşan bronş salgısı, balgam, kan gibi patolojik maddeleri dışarı atmaya yönelik bir refleks biçiminde ortaya çıkar. Şiddetli bir soluk vermeyle birlikte gırtlağın kapanmasını sağlayan ses tellerinin kasılmasından oluşur. Göğüs kaslarının bu sıradaki ani kasılmasına karın kasları da eşlik eder. Soluk borusunun içindeki basıncın yükselmesi gırtlağı açılmaya zorlar ve zorlanan gırtlaktaki ses tellerinin titreşimi tipik öksürük sesinin çıkmasına yol açar. Öksürük solunum yollarının herhangi bir bölümünün uyarılmasıyla gelişen bir refleks değildir.

Solunum yollarında gerçek bir hastalık olmadan da histeri ve ruhsal gerginliğe bağlı, sinirsel öksürük görülebilir.Başlıca iki tip öksürük vardır:

1.Kuru Öksürük : Öksürük sesi yalnızca ses tellerinin titreşimiyle oluşur. Hasta balgam çıkarmaz. Bu tip öksürük genellikle şu durumlarda görülür:

1) Balgam oluşturmayan gırtlak, soluk borusu ve bronş İltihaplarında;

2) Plörezi gibi akciğer zarı hastalıklarında. ( Veremin başlangıç döneminde görülen “kesik öksürük” de bir tür kuru öksürüktür. )

2.Balgamlı Öksürük : Ses tellerinin gerilmesiyle ortaya çıkan sese balgam parçacıklarının solunum yolları boyunca hareketiyle oluşan sesler de eklenir. Değişik miktarlarda da olsa balgam her zaman vardır, ama hastanın küçük çocuk, yaşlı vb olması gibi durumlarda öksürükle dışarı çıkarılamaz, yutularak mideye gider.



Öksürük Tedavisi :

Nezle gibi, virüslerin neden olduğu enfeksiyonlardan kaynaklanan rahatsızlıklara karşı antibiyotiklerin bir faydası yoktur. Ayrıca, bilinçsizce öksürük şurubu kullanmak vücudun öksürerek solunum yollarını temizlemesini önleyeceği için daha büyük sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, öksürüğe neden olan rahatsızlık doğru olarak tesbit edilmeli ve buna uygun tedavi uygulanmalıdır.

Bünyeleri daha zayıf olduğu için bebeklerde ve çocuklarda öksürük şikayeti daha sık görülür. Bebeklerde ve çocuklarda öksürük tedavisi daha özenle yapılmalı ve bilinçsiz ilaç kullanılmamalıdır.

Bunların yanında, bol sıvı almak, bulunulan ortamdaki havanın kuru olmamasına özen göstermek, boğazı yumuşatacak bitki çayları içmek de faydalıdır. Ayrıca, özellikle kuru öksürük boğazı tahriş edebileceği için az ve daha hafif öksürmeye çalışmak olası tahrişleri önlemeye yardımcı olur.

Kuru Öksürükte ve Balgamlı Öksürükte kullanılan ilaçlar da farklı olduğu için ilaç kullanılmadan önce MUTLAKA HEKİME DANIŞILMALIDIR.